Khamis, 10 November 2022

Mak Sudah dibenarkan Keluar dari Hospital

 Assalamualaikum dan selamat petang. Kelmarin 9 November 2022, mak telah dibenarkan pulang. Itu pun dengan syarat, tak demam dan boleh duduk di kerusi roda serta bersiar-siar. Itu syarat yang diberikan doktor. Tetapi bila petang, demamnya datang kembali. Risau juga dibuatnya. 


Demam mak memang on off. Bila masukkan air garam, mak kembali bertenaga. Jika suhu tinggi sampai meracau, cakap yang bukan-bukan. Ajak pergi toilet nak berak. Kemudian pejam sekejap. Pejamnya hanya 1 minit kemudian ajak pergi toilet lagi sampai marah-marah.

Pertama kali lihat keadaan tersebut sampai terbawa-bawa dalam tidur. Tak boleh tidur sebab asyik teringat. Kesian mak, kita yang tengok pun rasa penat bila dia meracau. Ya Allah sembuhkan sakit emakku.

Abah kata jika doktor tak boleh buat apa, bawa sahaja mak balik. Air kencing ok, darah pun ok. Tetapi demam on off. Kelmarin mak gagahkan diri juga untuk duduk. Jika tidak tak boleh balik. Bila mak duduk di kerusi roda, katil mak diambil kerana hospital kekurangan katil yang boleh diadjust. Mak duduk di kerusi roda sampai dibenarkan pulang. Perit sebab mak ada masalah sakit saraf.

Sekarang adik yang berjaga di waktu malam pula demam. Demam sampai tak boleh bangun. Risau pula rasanya. Semoga adikku cepat baik daripada demam. Adik yang pandai menguruskan mak. Adik yang pandai menjaga hati mak, abah dan adik-beradik yang lain. Semoga cepat sembuh.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan