Rabu, 26 November 2014

Karipap Frozen @ Sejukbeku

Assalamualaikum...

Karipap sejukbeku memang menjadi pilihan utama kepada wanita yang sentiasa sibuk pada masa kini. Malah, suri rumah tangga sepenuh masa juga turut menggemarinya kerana ianya mudah dan cepat untuk disediakan. Apa yang penting ianya sedap dan tidak menjejaskan rasa seperti karipap biasa.

Jadi, kenapa perlu susahkan diri membuat selalu karipap yang terlalu cerewet dan sukar dibuat itu? Di sini saya ingin share cara membuat karipap sejukbeku. Dengan itu, kita hanya perlu berhempas pulas sekali sahaja untuk membuat karipap tetapi dapat menikmati keenakannya banyak kali setelah disejukbeku. Jom lihat resepi karipap dulu. 

Resipi Karipap Inti Ubi Keledek

Bahan untuk Kulit :
500 gram tepung gandum
Sedikit garam 
Air
4-5 sudu minyak atau marjerin (dipanaskan dan biarkan ia sejuk sedikit)


Bahan-bahan untuk Inti :
Ubi keledek (dipotong dadu)
Rempah daging (1 bungkus kecil)
2 sudu besar gula
1 ½ sudu garam halus
Garam secukup rasa
Bawang kecil 2 ulas (dipotong kecil)
Daun Kari
Ikan bilis ditumbuk atau isi ayam dipotong dadu


Cara Membuat Kulit :
1. Masukkan garam dan minyak ke dalam tepung. Gaulkan. 
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.


Cara Membuat Inti :
1. Tumis bawang dan daun kari hingga naik bau. 
2. Masukkan ubi keledek, ikan bilis @ ayam, garam, gula dan sedikit air.
3. Tutup kuali dan hendaklah dikacau selalu.
4. Tunggu hingga ubi empuk dan kering dan tutup api.
5. Kemudian bolehlah dicanai membentuk karipap.


karipap inti ubi keledek

karipap inti ubi keledek


Setelah selesai membuat karipap, goreng karipap tersebut dengan menggunakan api yang perlahan. Goreng sebentar sahaja jangan sampai garing. Cukuplah sekadar tepung di luarnya keras dan tidak akan melekat antara satu sama lain.

Angkat dan toskan minyaknya. Biarkan ianya sejuk. Masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk ditempat beku.

Apabila ingin memasaknya, keluarkan karipap tersebut. Biarkan sebentar. Goreng seperti biasa menggunakan api yang sederhana sehingga garing.

Isnin, 24 November 2014

Buah Tangan dari Cameron Highlands

Assalamualaikum...

Apa khabar semua? Semoga sentiasa sihat dan ceria. Cuti sekolah nie mesti ramai yang tercari-cari destinasi untuk bercuti bersama anak-anak. Apa kata pergi jer Cameron Highlands sebab banyak ole-ole menarik di sana. Tengok nie buah tangan yang dibeli di Cameron Highlands. Jom lihat apa yang boleh dibeli beserta harganya.


teh dan jem strawberi dan blueberi


  • Jem strawberi dan jem blueberi RM 10. Kalau beli satu jer RM6.
  • Ubi keledek 2 bungkus RM5.
  • Coklat dan di dalamnya ada perisa strawberi 2 bungkus RM5.
  • Teh strawberi dan teh blueberi RM18. Kalau beli satu tetap RM9. Tiada pengurangan atau penambahan harga.


buah strawberi segar dan jeruk kering

  • Strawberi segar 4 bekas RM10 dan yang kering pula sebungkus RM9.
  • Bantal bentuk strawberi RM10 (tiada dalam gambar)
Pelbagai lagi yang menarik terdapat di sana. Dapat menikmati aiskrim strawberi, melihat pelbagai jenis sayur-sayuran, ladang teh dan sebagainya.

Jom lihat kek coklat  yang dihias dengan buah strawberi. Cantik dan sedap kek ini. Memang sangat berpuas hati. Sebelum nie memang teringin sangat buat kek dan letak strawberi di atasnya. Akhirnya tercapai jua :)

kek coklat lembap strawberi

TQ adikku yang beli buah strawberi ini sebab dia yang pergi ke Cameron bersama rombongan sekolah pada 22 November lalu. Kalau anda nak resipi kek tersebut bersama toppingnya boleh klik pada Sajian Hati atau boleh klik pada gambar kek :)

Ahad, 16 November 2014

Enam Buah Blog dalam Satu Akaun !!

Enam Buah Blog dalam Satu Akaun!!!

Assalamualaikum....

Perhatian! Perhatian! Diumumkan bahawa saya mempunyai enam buah blog! Jangan tak percaya dan jangan terkejut. Boleh dikatakan blog tersebut merupakan blog syok sendiri dan hangat-hangat tahi ayam. Pengakuan ikhlas daripada saya :)

Jom lihat tajuk blog dan linknya serta apa yang menarik dan tidak menariknya di sana...

Blog Pertama : Sajian Hati
Blog Kedua : Bukan Air Tanganku
Blog Ketiga : Mencari Cinta Abadi
Blog Keempat : Mutiara Online
Blog Kelima : Ilham Fotografi
Blog Keenam : Eyma Balkish

Bagaimana? Tamak dan haloba tak saya dalam menghasilkan blog? Itu pun belum cukup untuk memuaskan hati ini. Ish3...