Sabtu, 16 Februari 2019

Jom Beli Pekasam Daging Hakak Maneh

Pernah tak merasai kesedapan pekasam daging? Jika belum bolehlah cuba. Harganya RM10 sahaja. Berat bersih 150 gram. Anda boleh hubungi atau whasapp Nadia 017- 424 9043 untuk mendapatkannya. Pasti tidak akan menyesal dan mahukannya lagi. Belum cuba belum tahu. Produk bumiputera dan dijamin halal...

pekasam daging hakak maneh

Cara Memasak Pekasam Daging Hakak Maneh :

1. Potong daging (tidak perlu dibasuh).
2. Masukkan daging ke dalam minyak panas dan goreng hingga masak.
3. Masukkan bawang dan cili padi yang telah dipotong.
4. Apabila bawang kekuningan bolehlah diangkat dan siap untuk dihidangkan.


pekasam daging hakak maneh
Cara Simpan :

1. Boleh disimpan dalam suhu bilik dan tahan 2 minggu.
2. Disimpan dalam peti ais tahan selama 2 bulan ke atas.
3. Di dalam sejuk beku pula tahan sehingga 4 bulan ke atas.


pekasam daging goreng hakak maneh

Inilah dia pekasam yang telah digoreng bersama bawang dan cili padi. Pasti lebih berselera makan bersama nasi panas. Pelbagai jenis masakan lagi boleh dibuat contohnya nasi goreng, masak lemak dan banyak lagi. Jangan lupa hubungi Nadia 017-424 9043 untuk mendapatkannya.

Makhluk yang Tak Pernah Berasa Bersalah

 Diulit mimpi dengan hamparan yang gebu...

 Dekatkan sikit...

 Dekatkan lagi...

 Baru bangun apabila dikacau...

Sempat lagi mengeliat. Alangkah indahnya mimpi itu...
Kalau anda, marah ke tak marah?

Tapai Oh Tapai

Siapa di sini yang suka makan tapai? Mesti ada yang kata, manisnya tapai nie letak gula banyak mana? Kemudian, ada pula yang bertanya, tapai dibuat daripada apa? Persoalan ini selalu sahaja didengar tatkala seseorang itu tidak pernah merasai keenakan tapai atau baru pertama kali merasainya. 

tapai
Sebenarnya tapai tidak diletakkan gula pun cuma bahan asasnya pulut dan ragi. Selebihnya saya kurang pasti. Apa yang pasti memang tidak diletakkan gula...

tapai
Tapai memang enak dimakan tetapi badan akan berasa sedikit panas dan tidak sesuai bagi yang berpenyakit. Mak memang tak berani makan. Masa muda-muda mak memang suka tetapi tak pernah menjadi apabila membuatnya...

tapai
Tapai perlu diperam dan tidak boleh dibuka selalu. Pulut tersebut harus 'demam'. Itu istilah yang saya dengar dari cakap orang tua-tua...

tapai
Pantang larangnya tidak boleh memberitahu orang kalau kita hendak membuatnya. Maksudnya kena buat diam-diam. Saya tak tahu kebenarannya. Itu semua di dengar dari perbualan mak-mak kita. Sekian...