Tapi kali ini alhamdulllah menjadi dengan sedapnya. Lembut dan rasanya secukup rasa. Rasa manis yang diperlukan. Puas sangat makan bila dapat buat sendiri.
Mula-mula buat guna tangan sahaja iaitu buat bulat dan tekan bagi leper. Sapu tangan dengan minyak masak agar tangan tidak melekat dengan doh.
Kemudian teringat rakan tempat kerja kata terap dengan bekas atau acuan bulat lebih cepat dan mudah. Apalagi terus cari peralatan yang diperlukan.
Inilah hasilnya, semestinya lebih mudah dan mempunyai saiz yang sama besar.
Tinggal sikit sahaja lagi. Kalau guna tangan untuk buat bentuk memang penat dan lambat.
Gunakan gelas untuk menerap doh. Gelas sahaja yang ada dan terlintas di hati.
Buat banyak, goreng garing hanya sepinggan. Selebihnya digoreng sebentar dan simpan dalam peti untuk proses sejukbeku. Bila lapar nanti, boleh goreng.
Kuih kacang hijau tu kuih feveret CCL masa zaman kecik .. kecik-kecik dlu kalau balik kampung arwah tok selalu belikan CCL kuih kacang hijau ni .. sedap
BalasPadameloklah guna gelas, comel sikit bulatannya. kalau guna cawan or mug karang besar pulak. ni antara kuih faveret ammi juga ni
BalasPadamSedapnyaaa
BalasPadam