Kisah bulan lepas, teringin nak makan roti punya pasal dan bahan pun nak menghampiri expired date. Jadi keluarkanlah segala senjata membuat roti. Kemudian adunlah tepung tersebut menggunakan breadmaker. Apabila sudah siap tengok hasil uliannya lain macam.
Kenapa ada kuning-kuning keras, Belek punya belek ya Allah, doh roti penuh dengan ulat. Apalagi terus buat keputusan untuk buang doh roti tersebut. Tak sempat nak ambil gambar kecewa punya pasal. Doh roti dilempar ke dalam telaga belakang rumah.
Kemudian kena bebel dengan mak sebab tak ayak dulu tepung tersebut. Rugi bahan sahaja bila adunan sudah siap diuli. Nasib baik ada bahan lagi dan terpaksa menggunakan tepung gandum biasa sahaja. Maka terhasillah pizza tak jadi nak buat roti.
Jadi sebagai kesimpulan, sila simpan tepung high protein ke dalam peti ais kerana tepung tersebut mudah rosak jika berada di luar. Ayak dulu tepung sebelum membuat apa-apa jenis makanan. Sekian...
tepung gandum biasa pun sama je..cepat berbubuk..geram je
BalasPadam