Assalamualaikum...
Arghhhh... mood geram lagi tension. Cekodok atau lebih dikenali jemput-jemput pisang tak jadi... Mula-mula dalam minyak, okey jer bulat elok, lawa, cun melecun, dan bila diangkat kepek atau kemek...
Kali ketiga sudah aku cuba membuatnya. First try jadi keras kerana terlajak tepung. Second try jadi kepek kembali apabila diangkat dan yang ketiga tetap sama. Macam-macam tepung juga yang dicuba. Tepung beras dan tepung gandum sahajalah...
Minta tips dari kawan-kawan bagaimana membuat cekodok yang bulat comel lote, ada rongga udara di dalamnya. Mereka mengatakan lebihkan pisang berbanding tepung. Jangan masukkan air. Kalau perlu juga letak sikit sahaja semasa blender pisang. Nak lagi sedap campur tepung beras sedikit agar kuih menjadi lebih rangup.
Huwaa..tak berjaya lagi. Insya Allah, jika ada pisang lagi boleh cuba. Masa kecil-kecil dulu pernah buat cekodok dan menjadi dengan elok. Bila sudah besar dan lama tak buat tak menjadi pulak...
Cekodok di atas aku letak tepung beras sahaja. Mungkin tak cukup tepung rasanya. Kalau anda ada sebarang tips boleh kongsikan yer. Saya budak baru belajar :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan