Sabtu, 19 September 2015

Kuih Raya Aidilfitri Yang Tidak Dapat Dihabiskan....

Assalamualaikum...

Tidak beberapa hari lagi umat Islam akan menyambur hari raya Aidiladha. Bagaimana dengan persiapan anda? Persiapan bukan sahaja menyediakan kuih muih tetapi amal ibadat dan ketaqwaan kita sebelum dan selepas hari raya Aidiladha. 

Hari raya Aidiladha yang yang berlaku pada pada 10 Zulhijjah di mana bulan umat Islam menunaikan ibadat Haji dan menyembelih korban. 

Sabda Nabi SAW. "Tidak ada hari yang lebih baik di sisi Allah untuk lakukan amalan kebaikan selain sepuluh hari terawal dalam bulan Zulhijjah". Para sahabat bertanya, adakah jihad fisabilillah tidak boleh menandingi amalan yang dilakukan pada sepuluh hari tersebut? Nabi bersabda, 'Jihad pun tidak boleh menandingi melainkan dia keluar berjihad dengan jiwa dan hartanya kemudian tidak pulang dengan keduanya'. (Hr. Bukhari)

Daripada Ibnu Abbas telah berkata : Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : "Tiada daripada hari-hari yang begitu lebih di sisi Allah dan tiada amalan yang lebih disukai Allah daripada hari-hari sepuluh ini (1-10 Zulhijjah). Maka perbanyakkan tahlil dan takbir. Sesungguhnya ia merupakan hari-hari tahlil, bertakbir dan berzikir kepada Allah. Dan puasa sehari daripadanya menyamai puasa setahun dan amalan padanya digandakan 700 kali ganda". (HR Al-Baihaqi).

biskut raya aidilfitri

Oleh itu, marilah kita bersama-sama melipat ganda amalan di bulan Zulhijjah ini. Berbalik kepada tajuk entri. Gambar di atas merupakan kuih raya yang masih berbaki. Tiada sesiapa yang berminat untuk memakannya. Jarang di rumah saya kuih raya tak habis. Mungkin kali ini bilangan ahli keluarga sudah berkurangan kerana keluar berhijrah untuk mencari sesuap nasi.

Kuih-muih apabila masuk angin mesti tak sedapkan... Lembut dan tidak ranggup lagi. Rasanya pun lain.. Betul tak? Di sini saya nak kongsi bagaimana nak jadikan kuih yang masuk angin menjadi ranggup kembali.

Senang jer caranya, orang Utara kata kita perangat balik. Apa susah... Perangat tu apa? Kita bakar balik kuih yang masuk angin itu untuk seketika hingga kita puas hati dengan hasilnya.

Bukan sahaja kuih yang kita masak melalui bakar kita boleh hangatkan tetapi kuih yang bergoreng juga boleh. Contohnya kuih loyang atau kuih tempeyek yang sudah lemau, kita bakar dalam ketuhar. Kuih itu akan menjadi ranggup kembali. Senang bukan? Selamat mencuba.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan