Sabtu, 16 Februari 2019

Tapai Oh Tapai

Siapa di sini yang suka makan tapai? Mesti ada yang kata, manisnya tapai nie letak gula banyak mana? Kemudian, ada pula yang bertanya, tapai dibuat daripada apa? Persoalan ini selalu sahaja didengar tatkala seseorang itu tidak pernah merasai keenakan tapai atau baru pertama kali merasainya. 

tapai
Sebenarnya tapai tidak diletakkan gula pun cuma bahan asasnya pulut dan ragi. Selebihnya saya kurang pasti. Apa yang pasti memang tidak diletakkan gula...

tapai
Tapai memang enak dimakan tetapi badan akan berasa sedikit panas dan tidak sesuai bagi yang berpenyakit. Mak memang tak berani makan. Masa muda-muda mak memang suka tetapi tak pernah menjadi apabila membuatnya...

tapai
Tapai perlu diperam dan tidak boleh dibuka selalu. Pulut tersebut harus 'demam'. Itu istilah yang saya dengar dari cakap orang tua-tua...

tapai
Pantang larangnya tidak boleh memberitahu orang kalau kita hendak membuatnya. Maksudnya kena buat diam-diam. Saya tak tahu kebenarannya. Itu semua di dengar dari perbualan mak-mak kita. Sekian...

Jumaat, 15 Februari 2019

Episod Makan-makan Kenyangkan Perut

Ustaz kata tak baik letak gambar makanan di media sosial kerana membuatkan orang lain teringin tetapi saya letak bersebab... First sebagai kenang-kenangan bersama insan yang tersayang. Kedua saya ingin hias makanan seperti makanan di kedai berpandukan gambar yang disimpan. 

Ketiga saya ingin mencuba memasak makanan yang pernah dimakan sebelum ini. Nak lihat sama ada menjadi daripada segi rupanya atau tidak... Tetapi saya rasa memang penting untuk saya publish di blog makanan tersebut bukan untuk menunjuk tetapi lebih kepada kenang-kenangan...

Kali ini saya makan di restoren Thai yang terletak dalam Mydin, Parit Buntar.

Nasi Goreng Pataya sahaja saya order

 Menu ini adik saya order

Mee adik saya seorang lagi order. Best makan ramai-ramai...

Destinasi kedua, kami menjamu selera di Border's Tea Parit Buntar. Bukan pada hari yang sama yer. Kami order air strawberi dan air mangga.

Spageti Big Carbonara di Border's Tea Parit Buntar

Rabu, 6 Februari 2019

Pemberian Sempena Tahun Baru Cina

Pemberian rakan sekerja sempena tahun baru Cina. Ingat juga mereka pada kita yang tidak meraikannya. Kali ini rakan sekerja saya iaitu Wang sahaja yang memberi. Limau 8 biji dengan air, kacang dan coklat. Memang banyak, sakit juga tangan mengangkatnya. 


Terima kasih kerana sudi memberi. Pemberianmu dikenang. Semoga Wang diberi kesihatan yang baik dan bahagia selamanya. Gong Xi Fa Chai...