Memaparkan catatan dengan label Personal. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Personal. Papar semua catatan

Ahad, 14 Jun 2015

Jaga-jaga dengan Duit Anda

Assalamualaikum...

Alkisah aku shopping baju di sebuah pasaraya. Nak bayar, aku kasi RM50. Harga barang RM25 jer. Tiba-tiba cashier kata ada duit lain tak?

Haa?? Aku terkejut. Baru aku perasan duit RM50 yang aku beri padanya macam sudah buruk, lembik dan ada kesan cucuk-cucuk sikit dengan jarum. Gabra habis masa tu sebab aku bawa duit sikit jer. Memang aku dah prepare duit RM50 itu untuk belanja. 

Nasib baik aku simpan RM50 lagi dalam sampul raya. Duit itu aku nak simpan sebagai langkah berjaga-jaga sahaja bukan untuk belanja. Cashier itu asyik kata 'sorry'. Yelah depan dia aku ambil duit dalam sampul duit raya.

Aku seorang yang tak suka bawa duit banyak-banyak. Kadang-kadang ada RM50 je dalam dompet. Bayangkan duit itu reject, bagaimana? Terutama sekali bila barang yang tidak boleh dipulangkan kembali contohnya makan di restoren dan sebagainya.

Pengajaran yang aku dapat, kalau nak bawa duit sedikit pastikan ianya telah dipecahkan terlebih dahulu kepada duit sepuluh-sepuluh misalnya. Ianya lebih selamat.

Apa yang aku buat dengan RM50 tadi? Aku belanja dekat kedai runcit je. Sebenarnya laku jer duit tersebut, cuma cashier tu jer yang cerewet. Selalu yang reject duit yang aku pernah kena adalah orang Cina. Duit nampak buruk ada koyak sikit, tak nak terima. Siapa yang terseksa? Orang yang bayar la...

bunga segar

Gambar sekadar hiasan. 
Untuk tenangkan jiwa :)

Selasa, 30 September 2014

Kuih Bakar Kacang Tetap di Hati Ibu

Assalamualaikum...

Sudah beberapa hari bertungkus-lumus menyiapkan biskut untuk hidangan para tetamu di Aidiladha ini. Alhamdulilah, sudah siap 6 jenis. Antaranya samperit susu, biskut oat, nestum, tart nenas dan banyak lagi. Mungkin perlu ditambah 2 atau 3 jenis sahaja lagi.

Dalam sibuk-sibuk menyiapkan biskut tersebut, ibu mengatakan bahawa teringin untuk membuat kuih bakar kacang. Terkejut juga dibuatnya kerana saya menyangka ibu tak mahu buat kuih bakar kacang pada Aidilada ini. Sebelum ini tiap-tiap tahun ibu membuat kuih tersebut. Pada hari raya Aidilfitri tahun ini juga, ibu ada membuatnya.

 Kuih Bakar Kacang


Saya kasihan melihat ibu membuat kuih tersebut. Dari awal pagi hingga lewat petang. Almaklumlah, kalau nak buat, ibu lebih suka membuat sehingga 1 kg kacang hijau yang dibuang kulit. Kalau buat sikit alang-alang pula katanya. Walaupun ada orang yang membantu kuih ini lambat juga untuk disiapkan.

Kaedah penyediaanya ialah dari menggoreng kacang hijau, mengisar, mengadun, menerap pada acuan dan bakar. Kesemuanya memerlukan kesabaran yang tinggi. Inilah kuih kegemaran ibuku sejak dari dulu lagi. Lebih gemar membuat sendiri daripada membelinya. Jika anda mahu resipinya klik di sini.

Ahad, 7 September 2014

Blogger Pilihan di Utusan Malaysia 23 Ogos 2014

Assalammualaikum....

Syukur alhamdulillah.. Rezeki saya masuk paper 23 Ogos yang lalu. Terima kasih tak terhingga pada Encik Azrin selaku wartawan Utusan Malaysia. Mula-mula mendapat panggilan terkejut juga dibuatnya. Cepat dan pantas proses pelaksanaan kerja mereka. Syabas diucapkan.

Sememangnya pengalaman ini adalah pengalaman manis dalam hidup saya dalam dunia blogger. Tak pernah 'mimpi' pun nak masuk paper. Apatah lagi blog saya serba kekurangan berbanding blog lain. 

Saya kongsikan di Utusan Malaysia adalah blog Sajian Hati. Blog tersebut merupakan sebuah blog masakan dan saya rasa ianya lebih memberi manafaat kepada masyarakat berbanding blog ini. Jadi, cukuplah blog itu sahaja yang saya paparkan di akhbar.


Blogger Pilihan di Utusan Malaysia 23 Ogos 2014

Jika anda ingin mengenali saya dengan lebih dekat boleh klik di sini versi online. Sekian...  ^_^

Sabtu, 6 September 2014

Template Kembar...


Assalammualaikum...

Setelah mencuba beberapa kali untuk mencantikkan blog agar lebih kemas dan sejuk mata memandang. Akhirnya.. tidak berjaya jua. Saya menginginkan template mesra SEO seperti yang diperkatakan oleh Encik HasrulHassan di dalam blognya. Tetapi hampa kerana saya tidak pandai untuk edit HTML tersebut. 

Langkah yang saya ambil ialah dengan mengambil template yang sedia ada di blog saya yang lain. Memang diakui bahawa template ini tidak mesra SEO. Templatenya sama seperti di blog Mencari Cinta Abadi. Blog tersebut saya khaskan untuk menempatkan hasil karya sastera contohnya pantun, puisi dan sebagainya. Jadi ianya jarang diupdate.

Buat masa ini biarlah begini. Asalkan saya ada minat untuk terus menulis. Sekian...  :)

Khamis, 4 September 2014

Bosan dengan Blog Anda?


Pernahkah anda mengalami situasi di mana anda bosan dengan blog anda sendiri? Anda benci melihat entri, template dan segalanya mengenai blog anda.. Anda merasa ingin mendelete sahaja blog tersebut... Pernah tak ada perasaan begitu??? 

Perasaan tersebut selalu sahaja mengganggu jiwa ini. Bosan sangat dengan blog sendiri. Apatah lagi orang lain... Tetapi, bila difikirkan kembali...

Susahnya nak bina blog pada awal dahulu. Ingat senang? Nak cari nama, buat header, pilih template yang ok, edit HTML dan sebagainya... Semuanya makan masa.. Betul tak? Berpinar biji mata dibuatnya.

Walaupun blog kita tiada pelawat sekalipun apa salahnya menjadi kenangan dan memori buat diri sendiri. Itulah gunanya blog...

Lagi satu, haruslah sedar diri bahawa 'saya' bukanlah pandai nak design template sendiri dan edit HTML pun harap tutorial di blog lain jer.. Jadi, bersyukur dengan apa yang ada... Buanglah jauh-jauh sikap suka memadam blog dan membuka blog lain pula.. Cukup dengan apa yang ada...