Rabu, 31 Disember 2014

Mesin Duit Syiling di BSN

Assalamualaikum...

Sudah lama hendak menulis entri ini tetapi asyik tertangguh sahaja. Baru hari ini berkesempatan. Korang pernah guna tak mesin tukar duit syiling di mana-mana bank? Aku masa mula tu tak tahu yang mesin nie wujud. Apabila dimaklumkan oleh kerani bank baru aku tahu. Jadi, pulunlah kumpul duit syiling banyak-banyak untuk cuba menggunakannya.

mesin duit syiling
Mesin Duit Syiling

mesin duit syiling

Inilah mesin duit syiling tersebut. Menurut kerani Bank Simpanan Nasional, mesin nie hanya terdapat satu dalam sebuah negeri. Di negeri Perak hanya ada di BSN cawangan Tanjung Piandang. Negeri lain aku tak tahu. Mungkin di Tanjung Piandang orang rajin tukar duit syiling kot mengikut statistik mereka. He..he.. tekaan semata :)

mesin tukar duit syiling

Resit Tukar Duit Syiling
Resit

Apabila kita hendak memasukkan duit, perlu nyatakan nombor akaun BSN dan nombor telefon. Duit tersebut akan dimasukkan ke dalam akaun kita dalam masa 3 hari. Anda akan dapat resit seperti di atas.

Ermm..bestkan. Tiada lagi masalah kocek atau dompet berat. Kumpul banyak-banyak dan simpan menggunakan mesin. Tak perlu beratur panjang lagi. Boleh buat sendiri :)

Selasa, 30 Disember 2014

Sinopsis Novel Cik Bunga dan Encik Sombong

Novel Cik Bunga dan Encik Sombong

Novel Cik Bunga dan Encik Sombong merupakan karya Airisz yang menetap di Taiping, Perak. Penerbitnya pula ialah Karyaseni Sdn. Bhd. Ada dialek Perak Utara dalam novel ini. Ala... macam bahasa orang Kedah juga. 

Jadi, orang Kedah dan orang belah Perak Utara lebih mudah faham dan memahami jalan cerita dan bahasanya. Untuk negeri-negeri yang lain bolehlah belajar serba sedikit. Tak susah mana pun untuk memahami kerana sedikit jer loghat @ dialek tersebut ditulis. Jom lihat sinopsis yang terdapat di belakang novel tersebut.

****************

Aku? Aku Intan Asnidar. Mana cantik pun. Kulit pun ala-ala hangit. Kerja di kedai bunga dengan gaji cukup-cukup makan. Tak ada apa-apa yang istimewa tentang aku melainkan aku ada sebuah keluarga yang sangat bahagia.

Dia? Dia memang segak. Nama dia pun sedap, Harris Isqandar. Kalau sekali pandang mesti tak nak lepas. Kulit dia putih amat sampai mak ingat aku dah bawa balik orang Belanda masa aku bawa dia datang ke kampung aku buat kali pertamanya. Tapi tak kisahlah semua tu, tak penting sangat. Kemudian-kemudian nanti, rupa paras tu bakal duduk tempat keempat atau kelima.

Asal-asalnya, dia suruh aku jadi tunang terkejut dia sebabnya gadis yang sepatutnya jadi tunang dia pada hari itu sudah lari. Okeylah sebab satu hari saja, kira aku tolong orang dalam darurat. Tapi paling terkejut bila dia cakap, “Okey Intan, mulai sekarang, awak adalah tunang dan bakal isteri saya. Sekiranya ada sesiapa kacau awak, tolong jangan berahsia dengan saya sebab kita bakal menjadi suami isteri. Suami isteri tidak boleh ada sebarang rahsia.”

Terkejut amat aku. Tapi sebelum tu mak dia, Datin Nora ada beri amaran kepadaku, “Jangan mimpi nak jadi menantu saya!”

Ah! Aku pun tak nak jadi menantu dia. Tak berminat langsung. Tapi sungguhlah kata orang, kalau sudah jodoh, tentu saja tak ke mana. Tinggal lagi, lama manakah rumah tangga tersebut bertahan atau benarkah Intan Asnidar itu hak milik kekal Harris Isqandar?

Ahad, 21 Disember 2014

Sinopsis Novel Seindah Sakura

Assalamualaikum...

Akhirnya, selesai juga saya membaca novel Seindah Sakura karya Liza Zahira. Mesti anda semua sudah tahu tentang novel ini malah ia telah diadaptasi ke drama. Jalan cerita memang ada sedikit perbezaan antara tv dan novel. Tapi kedua-duanya best dan memberi kesan kepada pembaca dan penonton. Jom lihat sinopsis novel Seindah Sakura hasil pembacaan saya.

Novel Seindah Sakura Karya Liza Zahira

Novel Seindah Sakura

     Cerita ini mengisahkan Shakira yang tinggal bersama Oyangnya di sebuah pondok buruk. Setiap kali hujan, pondok tersebut akan dimasuki air akibat lubang yang terdapat pada bumbungnya. Ibunya tidak tinggal bersama kerana terpaksa bekerja di luar. 

     Shakira terpaksa bekerja sambil belajar untuk menyara kehidupan mereka berdua. Ibunya sejak bekerja di luar langsung tidak mengirimkan wang belanja.

     Shakira sering dimarahi oleh gurunya iaitu Cikgu Airil. Shakira dianggap sebagai pelajar yang bermasalah dan boleh merosakkan reputasi sekolah. Walhal tidak mengetahui latar belakang hidup Shakira yang penuh dengan cabaran dan kesukaran.

     Sehinggalah apabila Oyang Shakira iaitu Moyang Kiah meninggal dunia. Barulah Cikgu Airil faham mengenai kesusahan hidup Shakira. Datuk Walid iaitu bapa saudara kepada Cikgu Airil menjaga Shakira apabila Oyangnya meninggal dunia. Tambahan pula, ibu Shakira telah dipenjarakan kerana membunuh tanpa niat. Cikgu Airil juga tinggal bersama bapa saudaranya itu.

     Di situ bermulalah kisah antara Cikgu Airil dan Shakira. Cikgu Airil sudah mula jatuh cinta pada Shakira dan begitu juga Shakira. Anida iaitu anak kepada Datuk Walid berasa cemburu kerana dia juga menyukai Cikgu Airil. Pelbagai helah telah dirancang oleh Anida untuk menyingkirkan Shakira dari rumahnya. Kesudahannya, Anida berjaya menyingkirkan Shakira dan membuatkan Airil membenci Shakira.

     Kehidupan Shakira menjadi lebih sengsara apabila dimaklumkan bahawa ibunya menghidap HIV. Datuk Walid membenarkan ibu Shakira tinggal di rumahnya. Datuk Walid menggaji seorang jururawat untuk menguruskan ibu Shakira yang memerlukan penjagaan yang rapi. Shakira berasa terhutang budi kepada Datuk Walid.

     Sehinggalah suatu hari, Datuk Walid menyatakan hasratnya untuk menikahi Shakira sebelum Shakira melanjutkan pelajaran di UIA. Shakira enggan dan melarikan diri. Pelbagai kejadian buruk berlaku ke atas dirinya sejak meninggalkan rumah. Akhirnya, Shakira pulang semula ke rumah dan bersetuju berkahwin dengan Datuk Walid.

     Perkahwinan Datuk Walid dan Shakira hanyalah di atas kertas. Shakira tidak menjalankan tugas sebagai isteri. Malah membenci Datuk Walid kerana dianggap mengambil kesempatan di atas kelemahan orang lain.
Sebelum menamatkan pelajaran di universiti, Datuk Walid telah menceraikan Shakira dan menberikan sedikit hartanya.

     Shakira telah berkahwin dengan Roni. Malangnya, Roni seorang lelaki yang tidak bertanggungjawab dan suka berfoya-foya. Tujuannya berkahwin dengan Shakira adalah untuk mengikis harta yang diperolehi dari Datuk Walid dan ingin hidup senang hasil kerja keras Shakira.

     Cikgu Airil pula telah dipaksa oleh bapa saudaranya untuk berkahwin dengan Anida kerana ingin menyelamatkan maruah Anida. 


Jadi, bagaimanakah Shakira dan Airil bersatu? Kenalah baca sendiri yer. Sudah penat jari-jemari untuk menaip. Novel ini boleh memberi semangat kepada kita untuk meneruskan kehidupan. Kisah hidup dan kesengsaraan Shakira banyak memberi pengajaran kepada semua. Kepada anda yang belum membacanya, cubalah dapatkan novel ini. Selamat Membaca :)

Isnin, 1 Disember 2014

Tamatlah Sudah Riwayat Handphone Samsung Galaxy Y

Assalamualaikum...

Hari ini mood sedih. Apabila barang yang kita gunakan setiap hari, rosak dan tidak berfungsi lagi. Aku beli phone nie masa ianya masih mahal dan sekarang nie phone nie memang ketinggalan zaman abis... mempunyai wifi, boleh melayari internet dan touch screen. Sekarang ini ianya dah rosak.. Argghhh...

samsung galaxy Y

Suka sangat guna phone nie, walaupun murah tetapi banyak kegunaan. Senang nak dijaga dan bawa ke mana-mana sebab ianya kecil.

samsung galaxy Y

Selesa sangat menggunakannnya. Cuma kameranya cuma 2 MP rasanya. Tapi okeylah daripada takde. Aku jarang guna kamera handphone. 

Tapi, aku masih bersyukur kerana handphone yang rosak bukan laptop. Syukur sangat sebab laptop aku pun dah lama. Lagi lama dari handphone tersebut..huhu... Sekurang-kurangnya aku dapat update blog lagi. Syukur, alhamdulillah....

Rabu, 26 November 2014

Jadilah Seorang yang Amanah

Assalamualaikum...

Aku nak cerita kisah aku yang dulu-dulu. Masa tengah study. Muda remaja gitu. Kalau aku nak cerita kisah peribadi, aku lebih suka guna perkataan 'aku' berbanding 'saya'. Why? kerana aku lebih selesa dan menunjukkan tidak formal.

Alkisahnya, aku nak balik Universiti setelah bercuti di kampung. Jadi perasaan memang sedih la terpaksa berpisah dengan family. Sedih tau.. Aku pun beli tiket bas di kaunter, bagi RM10 dan harga tiket RM3.90. Dia bagi tiket kat aku, aku ambil dan terus duduk di kerusi depan kaunter bas tersebut. Memang aku still nampak lagi tukang jaga kaunter tersebut iaitu perempuan India.

Aku terlupa untuk ambil baki wang. Hati aku rasa macam tertinggal sesuatu jer. Ada barang ke tinggal kat rumah. Dompet, duit barang-barang lain semua ada. Selepas itu, aku kira duit aku.. Ermm..nape tak cukup. Aku ingat aku bawak banyak mana. Baru aku teringat aku tak ambil duit baki lagi.

Aku pun pergi ke kaunter untuk minta baki. Boleh pula penjaga kaunter tu kata, mana ada.. takde pun.. Dia boleh pula tak mengaku. Lama jugalah dia menafikannya. Aku dah tak larat nak minta. Akhirnya, dia bagi juga kerana aku yakin dan tegas. Cuba aku tak yakin, mesti dia ambil duit itu.

Boleh pula macam tu. Aku duduk depan dia nak panggil pun boleh untuk pulangkan baki. Tak pergi mana-mana pun lagi. Bas pun belum sampai. Ada hati nak 'ambil' duit itu la kot...


anak kucing
Gambar sekadar hiasan

"Ingat ya, jadilah seorang yang amanah dalam kehidupan ini...
Kita jaga hak orang dan Tuhan akan jaga hak kita"...

Karipap Frozen @ Sejukbeku

Assalamualaikum...

Karipap sejukbeku memang menjadi pilihan utama kepada wanita yang sentiasa sibuk pada masa kini. Malah, suri rumah tangga sepenuh masa juga turut menggemarinya kerana ianya mudah dan cepat untuk disediakan. Apa yang penting ianya sedap dan tidak menjejaskan rasa seperti karipap biasa.

Jadi, kenapa perlu susahkan diri membuat selalu karipap yang terlalu cerewet dan sukar dibuat itu? Di sini saya ingin share cara membuat karipap sejukbeku. Dengan itu, kita hanya perlu berhempas pulas sekali sahaja untuk membuat karipap tetapi dapat menikmati keenakannya banyak kali setelah disejukbeku. Jom lihat resepi karipap dulu. 

Resipi Karipap Inti Ubi Keledek

Bahan untuk Kulit :
500 gram tepung gandum
Sedikit garam 
Air
4-5 sudu minyak atau marjerin (dipanaskan dan biarkan ia sejuk sedikit)


Bahan-bahan untuk Inti :
Ubi keledek (dipotong dadu)
Rempah daging (1 bungkus kecil)
2 sudu besar gula
1 ½ sudu garam halus
Garam secukup rasa
Bawang kecil 2 ulas (dipotong kecil)
Daun Kari
Ikan bilis ditumbuk atau isi ayam dipotong dadu


Cara Membuat Kulit :
1. Masukkan garam dan minyak ke dalam tepung. Gaulkan. 
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.


Cara Membuat Inti :
1. Tumis bawang dan daun kari hingga naik bau. 
2. Masukkan ubi keledek, ikan bilis @ ayam, garam, gula dan sedikit air.
3. Tutup kuali dan hendaklah dikacau selalu.
4. Tunggu hingga ubi empuk dan kering dan tutup api.
5. Kemudian bolehlah dicanai membentuk karipap.


karipap inti ubi keledek

karipap inti ubi keledek


Setelah selesai membuat karipap, goreng karipap tersebut dengan menggunakan api yang perlahan. Goreng sebentar sahaja jangan sampai garing. Cukuplah sekadar tepung di luarnya keras dan tidak akan melekat antara satu sama lain.

Angkat dan toskan minyaknya. Biarkan ianya sejuk. Masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk ditempat beku.

Apabila ingin memasaknya, keluarkan karipap tersebut. Biarkan sebentar. Goreng seperti biasa menggunakan api yang sederhana sehingga garing.

Isnin, 24 November 2014

Buah Tangan dari Cameron Highlands

Assalamualaikum...

Apa khabar semua? Semoga sentiasa sihat dan ceria. Cuti sekolah nie mesti ramai yang tercari-cari destinasi untuk bercuti bersama anak-anak. Apa kata pergi jer Cameron Highlands sebab banyak ole-ole menarik di sana. Tengok nie buah tangan yang dibeli di Cameron Highlands. Jom lihat apa yang boleh dibeli beserta harganya.


teh dan jem strawberi dan blueberi


  • Jem strawberi dan jem blueberi RM 10. Kalau beli satu jer RM6.
  • Ubi keledek 2 bungkus RM5.
  • Coklat dan di dalamnya ada perisa strawberi 2 bungkus RM5.
  • Teh strawberi dan teh blueberi RM18. Kalau beli satu tetap RM9. Tiada pengurangan atau penambahan harga.


buah strawberi segar dan jeruk kering

  • Strawberi segar 4 bekas RM10 dan yang kering pula sebungkus RM9.
  • Bantal bentuk strawberi RM10 (tiada dalam gambar)
Pelbagai lagi yang menarik terdapat di sana. Dapat menikmati aiskrim strawberi, melihat pelbagai jenis sayur-sayuran, ladang teh dan sebagainya.

Jom lihat kek coklat  yang dihias dengan buah strawberi. Cantik dan sedap kek ini. Memang sangat berpuas hati. Sebelum nie memang teringin sangat buat kek dan letak strawberi di atasnya. Akhirnya tercapai jua :)

kek coklat lembap strawberi

TQ adikku yang beli buah strawberi ini sebab dia yang pergi ke Cameron bersama rombongan sekolah pada 22 November lalu. Kalau anda nak resipi kek tersebut bersama toppingnya boleh klik pada Sajian Hati atau boleh klik pada gambar kek :)

Ahad, 16 November 2014

Enam Buah Blog dalam Satu Akaun !!

Enam Buah Blog dalam Satu Akaun!!!

Assalamualaikum....

Perhatian! Perhatian! Diumumkan bahawa saya mempunyai enam buah blog! Jangan tak percaya dan jangan terkejut. Boleh dikatakan blog tersebut merupakan blog syok sendiri dan hangat-hangat tahi ayam. Pengakuan ikhlas daripada saya :)

Jom lihat tajuk blog dan linknya serta apa yang menarik dan tidak menariknya di sana...

Blog Pertama : Sajian Hati
Blog Kedua : Bukan Air Tanganku
Blog Ketiga : Mencari Cinta Abadi
Blog Keempat : Mutiara Online
Blog Kelima : Ilham Fotografi
Blog Keenam : Eyma Balkish

Bagaimana? Tamak dan haloba tak saya dalam menghasilkan blog? Itu pun belum cukup untuk memuaskan hati ini. Ish3...

Jumaat, 14 November 2014

Jana Pendapatan dengan PopAds

Duit mekah

Assalamualaikum...

Entri kali ini saya ingin menerangkan cara menjana pendapatan dengan PopAds iaitu kepada mereka yang mempunyai blog atau website. Boleh dikatakan lumayan juga pendapatannya. Selain meletakkan iklan Nuffnang diblog, kita boleh letakkan iklan PopAds.

Iklan PopAds ini dibayar dalam USD. Apabila cukup 5 USD kita boleh claim wang tersebut dan masukkan ke dalam akaun PayPal. Jika nak bagi banyak lagi pun tak mengapa. Memang lumayan dan tak rugi untuk mencuba. Pasti anda tidak akan menyesal. 

Apa yang penting anda mempunyai akaun PayPal. Jika tidak ada lagi pun tak mengapa, join dahulu dan barulah membuka akaun PayPal. Kepada anda yang ingin mendaftar klik di PopAds atau boleh klik banner di bawah.


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork


Seterusnya, isikan butiran yang dikehendaki. Periksa email anda. Klik pada pautan pengesahan yang disediakan. Dan kemudian log masuk ke akaun PopAds yang telah tersedia

Untuk memasukkan iklan PopAds ke dalam blog, anda terlebih dahulu perlu daftarkan blog anda. Lihat pada Publisher's Panel. Klik pada New Website. Isikan maklumat selengkapnya di dalam Bahasa Inggeris. Apabila sudah selesai, anda boleh mendapatkan kod HTML untuk diletakkan pada blog anda.

Setelah anda letakkan blog anda, anda perlu dapatkan dahulu pengesahan daripada pihak PopAds. Mereka perlu review blog tersebut. Hanya setelah blog anda disahkan sahaja, barulah dibenarkan diletakkan iklan PopAds ini. Satu ringkasan blog dan bentuk iklan akan disediakan oleh PopAds.

Daftarlah sekarang dan pasti menjana pendapatan yang lumayan. Alhamdulillah, walaupun trafik blog saya tidak tinggi tetapi dalam masa 69 hari, saya berjaya menjana 8.81 USD. Walaupun tak banyak, sekurang-kurangnya ada dan mencuba. Anda pun boleh juga malah mendapat lebih lagi :)

Selasa, 11 November 2014

Perkara yang dibuat Ketika Bosan

Assalamualaikum dan Selamat Pagi....

kucing yang mengantuk

Tajuk entri untuk hari ini ialah perkara yang selalu dibuat ketika bosan. Biasalah semua orang pernah bosan dalam hidupnya dan apabila telah bosan macam-macam perkara yang akan dilakukannya. Tapi awas!! Jangan melakukan perkara yang membahayakan diri dan orang di sekeliling anda.

Siapa yang sentiasa gembira dan tak pernah give up dalam hidupnya? Sila angkat tangan... Setiap manusia yang berakal pasti mempunyai masalah dalam hidup ini. Ditimpa dengan pelbagai ujian dari Allah S.W.T. Semua masalah ini harus ditangani dengan baik dan seterusnya bertawakal kepada-Nya.

Berbalik kepada tajuk entri. Perkara yang selalu dibuat ketika bosan. Tapi saya nak fokus kepada... apa yang saya lakukan apabila bosan ketika melayari internet? 

Anda pernah bosan tak? Takde mood menulis entri, takde mood untuk blogwalking dan sebagainya. Perkara yang saya buat ialah dengan search di google nama saya sendiri. Kemudian, akan keluarlah segala butiran maklumat diri saya iaitu maklumat peribadi semasa di universiti serta maklumat blog yang masuk paper Utusan Malaysia.

Tak puas dengan itu, saya akan search nama adik-beradik dan sahabat. Hinggalah kepenatan. Selain itu, gemar search blog sendiri di google. Melihat imej di google sama ada terkandung gambar blog sendiri atau tidak. Itulah caraku. Anda bagaimana pula?

Isnin, 13 Oktober 2014

Kuih Raya Aidiladha 2014

Aidiladha telah berlalu... Kuih raya pun sudah licin dimakan... Jadi, apa gunanya tayang kuih raya di sini?? Motif?? 

Sebagai kenangan dan juga kerana tiada idea menulis entri. Oleh itu, jemput jamu mata pada anda semua...

koleksi kuih raya aidiladha 2014

Antara biskut yang ada kuih tart nenas, cornflakes madu peanut butter, samperit susu, biskut mazola dan banyak lagi. Kalau nak resipi pergi ke blog Sajian Hati. Macam-macam ada... Tempatku bereksperimen :)

Khamis, 9 Oktober 2014

Buat Duit Secara Percuma Melalui Facebook, Twitter atau Blog

Adakah anda mempunyai facebook, twitter mahupun blog? Ingin menjana pendapatan dengan percuma dan mudah? Apa kata jika anda sertai 8Share.

Mesti kebanyakan semua sudah tahu apa itu 8Share. Ramai juga yang telah menyertai dan berjaya memperoleh pendapatan sampingan daripadanya. 

8Share apa yang saya tahu ialah menawarkan pelbagai iklan yang lebih dikenali sebagai Special. Setiap iklan yang kita kongsi di facebook, twitter atau blog di klik oleh pengguna lain, kita akan mendapat RM0.20 setiap klik.

Cara untuk mendaftarnya pula ialah pertama sekali pergi ke 8Share atau boleh klik di sini. Selepas pergi ke laman web tersebut, klik pada Create an account. Isi segala maklumat yang diperlukan.

8Share

Setelah selesai klik Create my account. Seterusnya, isi maklumat yang selanjutnya dan klik update account. Sehinggalah anda sampai ke sini.

8Share

Pilih iklan yang ingin dikongsi dan klik View this special. Ikut 3 langkah yang diberikan dan bolehlah kongsikan link di facebook, twitter, blog dan sebagainya. Semakin ramai yang klik iklan tersebut semakin tinggi pendapatan anda. Tetapi ianya mempunyai had atau tempoh masa tertentu.

Jadi, jika anda mempunyai ramai rakan di facebook dan twitter, kebarangkalian untuk mendapat jumlah klik yang banyak adalah tinggi. Cubalah bagi anda yang belum menyertainya lagi. Ianya adalah percuma.

Fenomena Gerhana Bulan

gerhana bulan

Assalamualaikum...

Subhanallah... Subhanallah... Subhanallah... Tidak ada apa yang perlu diungkapkan lagi selain mengagungkan kebesaran dan kekuasaan Allah. Cantik dan indahnya ciptaan Allah S.W.T. ini. Fenomena gerhana bulan yang berlaku pada malam 8 Oktober 2014. 

Untuk pengetahuan semua, imej ini diambil oleh rakan sekolah, iaitu Azzadul yang merupakan seorang photographer. Shoot ini diambil dari atas bumbung Queensbay Mall, Penang.  Menggunakan handphone S4 Zoom.

Ahad, 5 Oktober 2014

Selamat Hari Raya Aidiladha :)


Assalamualaikum....

Salam Aidiladha kepada semua umat Islam. Syukur alhamdulillah kerana dapat menyambut lagi hari yang berbahagia ini. Tidak lupa juga kepada mereka yang mengerjakan ibadah Haji.

Selamat menjalankan ibadah korban bagi umat Islam yang berkorban pada tahun ini. Bagaimana ibadah korban di tempat anda? Semoga semuanya berjalan dengan lancar dan mendapat keberkatan daripada-Nya.

Jika raya pasti tidak akan lari diminda dan difikiran kita tentang makanan. Betul tak? Awal-awal lagi kita sudah merancang untuk memasak apa di hari istimewa. Juadah hari ini ialah Laksa, Kari Ayam dan Ketupat. Alhamdulillah, syukur dengan rezeki yang diberikan.

Kita di Malaysia patut bersyukur masih diberi nikmat cukup makan minum, kesihatan dan yang penting keamanan serta keharmonian dalam negara. Jadi, bersyukurlah apa yang dimiliki kini. Tanpa keamanan, Aidiladha yang disambut tiada maknanya :)

Jumaat, 3 Oktober 2014

Menang Cabutan Bertuah Kad Ria

Assalamualaikum...

Untuk pertama kalinya, menang cabutan bertuah yang melibat pembelian barangan. Pembelian barangan RM30 dan ke atas, memperoleh kupon dan seterusnya dipilih sebagai salah seorang pemenang. First time you all!! Alhamdulillah... Inilah hadiahnya...

media player

Walaupun tak seberapa tetapi tetap gembira. Sayangnya, ada masalah remote control. Mungkin kehabisan bateri atau remote tersebut yang rosak. Jadi ianya tak dapat digunakan. Memang takde warrantilah kan...

Tapi hadiah ini tetap menjadi kenangan dan disimpan dengan baik. Mungkin ianya dapat digunakan suatu hari nanti jika problemnya diatasi.

Selasa, 30 September 2014

Kuih Bakar Kacang Tetap di Hati Ibu

Assalamualaikum...

Sudah beberapa hari bertungkus-lumus menyiapkan biskut untuk hidangan para tetamu di Aidiladha ini. Alhamdulilah, sudah siap 6 jenis. Antaranya samperit susu, biskut oat, nestum, tart nenas dan banyak lagi. Mungkin perlu ditambah 2 atau 3 jenis sahaja lagi.

Dalam sibuk-sibuk menyiapkan biskut tersebut, ibu mengatakan bahawa teringin untuk membuat kuih bakar kacang. Terkejut juga dibuatnya kerana saya menyangka ibu tak mahu buat kuih bakar kacang pada Aidilada ini. Sebelum ini tiap-tiap tahun ibu membuat kuih tersebut. Pada hari raya Aidilfitri tahun ini juga, ibu ada membuatnya.

 Kuih Bakar Kacang


Saya kasihan melihat ibu membuat kuih tersebut. Dari awal pagi hingga lewat petang. Almaklumlah, kalau nak buat, ibu lebih suka membuat sehingga 1 kg kacang hijau yang dibuang kulit. Kalau buat sikit alang-alang pula katanya. Walaupun ada orang yang membantu kuih ini lambat juga untuk disiapkan.

Kaedah penyediaanya ialah dari menggoreng kacang hijau, mengisar, mengadun, menerap pada acuan dan bakar. Kesemuanya memerlukan kesabaran yang tinggi. Inilah kuih kegemaran ibuku sejak dari dulu lagi. Lebih gemar membuat sendiri daripada membelinya. Jika anda mahu resipinya klik di sini.

Ahad, 28 September 2014

Bulan oh Bulan...

Assalamualaikum...

Tanggal 5 September 2014, seluruh umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidiladha. Kepada jemaah haji selamat mengerjakan ibadah haji dan semoga dipermudah segalanya. Setiap umat Islam yang beriman dan bertaqwa pasti ingin menjadi tetamu Allah, menunaikan haji dan seterusnya memperoleh ganjaran pahala daripada-Nya.

bulan

Cuba lihat gambar di atas, gambar apakah itu? Itu merupakan gambar bulan yang saya ambil sendiri mengunakan kamera biasa-biasa jer. Motif gambar tersebut??

Tiada sebarang motif sebenarnya. Kekusutan dan ketidaktenteram dihati yang membuatkan kita cuba beralih dari suatu masalah kepada benda lain contohnya lebih kepada alam sekitar. Sedikit sebanyak ia dapat mententeramkan hati. Apa yang utama, mengadulah pada pencipta....

Setiap apa yang terjadi pasti ada hikmahnya dan segala yang berlaku kepada kita adalah qadak dan qadar daripada Allah. Jadi, jangan bersedih dan hadapilah segala ujian dengan ketabahan dan keredhaan....

Isnin, 22 September 2014

Ben Ashaari jadi Follower yang ke-52

Ben Ashaari jadi Follower yang ke-52

Assalammualaikum....

Selama seminggu saya tidak membuka blog dan juga melayari internet. Memang rasa lain sangat dunia tanpa internet. Sangat membosankan...

Dan apabila dibuka pada hari ini, saya lihat blogger terkenal En. Ben Ashaari menjadi follower blog ini. Perasaan?? Ermm.. memang tidak terkata... terkejut, best, malu pun ada... Maklumlah blog yang baru hendak bertapak ini.

Terima kasih pada En. Ben Ashaari kerana sudi follow blog yang serba kekurangan ini. Ternyata anda blogger yang hebat, merendah diri dan wajar menjadi idola kepada blogger yang lain :)

Khamis, 11 September 2014

Segmen Ben Ashaari : Impian Ku , Seorang Blogger !


Namaku Eyma Balkish berasal dari Perak Darul Ridzuan. Boleh panggil Eyma sahaja. Mula berblogging sejak 2010 lagi tetapi tidak terlalu serius. Sekejap ada sekejap takde. Adik saya yang mengajar cara membuat blog jika tidak saya tidak tahu apa pun.

Blog saya mempunyai terlalu banyak kelemahan dan perlu belajar lagi daripada blogger yang telah berjaya. Diakui bahawa blog ini sekadar blog personal yang mungkin kurang menarik untuk dibaca. Tetapi disebabkan minat dalam bidang ini saya teruskan juga.

Impian saya sebagai seorang blogger ialah untuk menjadikan bidang ini sebagai kerjaya yang boleh menjana pendapatan. Selain itu, ingin berkongsi maklumat berguna kepada pembaca di seluruh negara dan seterusnya memperoleh keberkatan daripadaNya.

Cara Membuat Scroll Box untuk Blog Archieve, Label, Bloglist dan Popular Post.

Menulis blog

Syukur alhamdulillah, berjaya juga saya membuat Scroll Box untuk Blog Archieve, Label, Bloglist dan Popular Post. Berpinar juga mata dibuatnya. Saya bergerak dari satu blog ke blog lain untuk mencari tutorial tersebut dengan bantuan encik google yang bijaksana...hehe...

Seronok juga meng'edit' blog kalau kita berjaya membuat apa yang diinginkan. Penat memanglah penat. Di samping laptop yang selalu 'heng' amat menguji kesabaranku...

Anda yang nak cuba buat scroll box pada blog anda pula bolehlah cuba tutorial di bawah. Saya telah sertakan linknya, cuma klik sahaja. Insyaallah, berjaya..
  1. Cara Membuat Scroll pada Bloglist
  2. Cara Membuat Scroll pada Popular Post
  3. Cara MEmbuat Scroll pada Label @ Kategori Blogspot
  4. Cara Membuat Scroll pada Blog Archieve

Selasa, 9 September 2014

Liebster Award


Assalamualaikum....

Semalam saya telah ditag oleh Khairina Aida mengenai Liebster Award. Apa itu Liebster Award?

The Liebster Award is nominated to blogger whose followers are lower than 500. Well, look like I fit in this category very well. Then blogger who being nominated this award has to follow the rules given. Those are:

  • Mention the person who nominated you with a link to their blog.
  • answer the 11 questions asked.
  • nominate 11 other bloggers with smaller follwers but with lots of potential.
  • create 11 of your own questions for them to answer.
  • notify your nominee.

Jadi saya memang sesuai dan tergolong dalam kategori ini. Jom lihat jawapan daripada soalan yang telah diberikan kepada saya...


1. Haiwan atau serangga apa yang paling dibenci  anda why?
Pacat.. tahu tak pacat? Haiwan yang menghisap darah… Geli sangat…

2. Bila tak ada kerja,biasanya buat apa selain update blog.
Tengok tv layan drama Melayu, Running Man dan sebagainya.

3. Macam mana boleh terjebak dalam dunia blogging n bila start blogging.
Adik yang jebakkan saya… sebab dia ada blog dulu…start tahun 2010…

4. Tempat paling yang ingin pergi?
Mekah menunaikan Haji dan Umrah…

5. Kenangan yang paling bengap sekali dalam hidup korang.
Setakat nie tak de..semua ok jer…hehe…

6. Korang tangan kidal ke tangan kanan.
Tangan kidal…hehehe…

7. Hobi selain berblogging.
Cuba masakan baru dan mengumpul setem serta lencana sekolah.

8. Pendapat korang tentang blog sendiri.
Bolehlah…daripada takde.. janji ada semangat untuk menulis dan sejuk dipandang mata..

9. Cerita kartun yang paling korang suka dari kecik hingga sekarang.
Doraemon… Shin Chan…

10. Suka baca novel tak?.Hehew.
Mestilah suka baca novel… tapi tak suka beli… macam mana tuh?

11. Pendapat korang tentang blog ni.
Blog yang simple dan cute sangat… Mesti tuannya cute juga kan…


Selesai sudah saya menjawab soalan dari adik Khairina Aida. Saya nak tag pula secara rawak kepada blogger ini pula. Harap sudilah join.. Jika sudah join, harap maklumkan kepada saya...   ^_^


Jadi giliran anda pula menjawab soalan ini...

1. Apa yang anda suka baca di blog orang ketika berblogging?
2. Berapakah umur anda dan berasal dari mana? (jika tidak kisah)
3. Macam mana boleh terjebak dalam dunia blogging dan bila start blogging..
4. Kenangan paling manis dalam hidup anda?
5. Impian anda yang belum tercapai?
6. Apakah makanan kegemaran anda dan makanan yang paling terer dimasak?
7. Hobi selain berblogging?
8. Pendapat korang tentang blog sendiri?
9. Drama atau filem Melayu yang anda suka dan tidak akan dilupakan?
10. Tempat yang anda ingin pergi
11. Pendapat anda tentang blog ini?

Jangan lupa tag blogger yang mempunyai pengikut kurang daripada 500... ^_^

Ahad, 7 September 2014

Blogger Pilihan di Utusan Malaysia 23 Ogos 2014

Assalammualaikum....

Syukur alhamdulillah.. Rezeki saya masuk paper 23 Ogos yang lalu. Terima kasih tak terhingga pada Encik Azrin selaku wartawan Utusan Malaysia. Mula-mula mendapat panggilan terkejut juga dibuatnya. Cepat dan pantas proses pelaksanaan kerja mereka. Syabas diucapkan.

Sememangnya pengalaman ini adalah pengalaman manis dalam hidup saya dalam dunia blogger. Tak pernah 'mimpi' pun nak masuk paper. Apatah lagi blog saya serba kekurangan berbanding blog lain. 

Saya kongsikan di Utusan Malaysia adalah blog Sajian Hati. Blog tersebut merupakan sebuah blog masakan dan saya rasa ianya lebih memberi manafaat kepada masyarakat berbanding blog ini. Jadi, cukuplah blog itu sahaja yang saya paparkan di akhbar.


Blogger Pilihan di Utusan Malaysia 23 Ogos 2014

Jika anda ingin mengenali saya dengan lebih dekat boleh klik di sini versi online. Sekian...  ^_^

Sabtu, 6 September 2014

Template Kembar...


Assalammualaikum...

Setelah mencuba beberapa kali untuk mencantikkan blog agar lebih kemas dan sejuk mata memandang. Akhirnya.. tidak berjaya jua. Saya menginginkan template mesra SEO seperti yang diperkatakan oleh Encik HasrulHassan di dalam blognya. Tetapi hampa kerana saya tidak pandai untuk edit HTML tersebut. 

Langkah yang saya ambil ialah dengan mengambil template yang sedia ada di blog saya yang lain. Memang diakui bahawa template ini tidak mesra SEO. Templatenya sama seperti di blog Mencari Cinta Abadi. Blog tersebut saya khaskan untuk menempatkan hasil karya sastera contohnya pantun, puisi dan sebagainya. Jadi ianya jarang diupdate.

Buat masa ini biarlah begini. Asalkan saya ada minat untuk terus menulis. Sekian...  :)

Khamis, 4 September 2014

Bosan dengan Blog Anda?


Pernahkah anda mengalami situasi di mana anda bosan dengan blog anda sendiri? Anda benci melihat entri, template dan segalanya mengenai blog anda.. Anda merasa ingin mendelete sahaja blog tersebut... Pernah tak ada perasaan begitu??? 

Perasaan tersebut selalu sahaja mengganggu jiwa ini. Bosan sangat dengan blog sendiri. Apatah lagi orang lain... Tetapi, bila difikirkan kembali...

Susahnya nak bina blog pada awal dahulu. Ingat senang? Nak cari nama, buat header, pilih template yang ok, edit HTML dan sebagainya... Semuanya makan masa.. Betul tak? Berpinar biji mata dibuatnya.

Walaupun blog kita tiada pelawat sekalipun apa salahnya menjadi kenangan dan memori buat diri sendiri. Itulah gunanya blog...

Lagi satu, haruslah sedar diri bahawa 'saya' bukanlah pandai nak design template sendiri dan edit HTML pun harap tutorial di blog lain jer.. Jadi, bersyukur dengan apa yang ada... Buanglah jauh-jauh sikap suka memadam blog dan membuka blog lain pula.. Cukup dengan apa yang ada...

Sabtu, 12 Julai 2014

Kad Raya Pertama dan Mungkin yang Terakhir Tahun 2014??

Assalammualaikum....

Selamat berpuasa semua. Alhamdulillah, hari ini masuk 14 hari kita berpuasa. Semoga kita diberi kekuatan untuk meneruskan ibadah puasa ini dan ibadah-ibadah yang lain. Bagaimana dengan persiapan raya? Harap semua ok jer....



Inilah kad raya yang saya dapat... Terkejut juga... Pemberian sahabat saya iaitu Siti Hajar Mat Radzi. Teringan zaman sekolah dahulu... Memang selalu sangat beri kad raya pada kawan-kawan... Padahal selalu jer jumpa di sekolah. TQ Hajar.. Insyaallah, jika berkesempatan saya membalasnya... 

Selasa, 1 April 2014

Memaafkan Tetapi Tidak Dapat Melupakan?

kemaafan

Pernahkah anda mengalami situasi di mana anda memaafkan kesalahan orang lain tetapi sukar untuk melupakan peristiwa tersebut? Hal ini bermakna anda tidak sepenuhnya memaafkan kesilapan tersebut lagi. Memang sukar untuk kita memaafkan seseorang apatah lagi sebagai insan yang lemah ini.

Jadi, berusahalah kita untuk memaafkan kesilapan orang lain dengan melupakan segalanya. Semoga orang lain juga akan mudah untuk memaafkan kesalahan kita kelak.

Renung-renungkanlah.... Setiap manusia tidak pernah lepas dari melakukan kesilapan di atas muka bumi ini. Allah juga mengampunkan umatnya dengan taubat nasuha...

Jumaat, 28 Februari 2014

Mee Kari Old Town

Mee Kari Old Town

Mee Kari dan Minuman di Old Town

First time makan mee kari di Old Town. Maklumlah, ada orang belanja. Kakak tersayang yang belanja. Kalau harap duit sendiri memang tak merasalah...

Ambil pakej untuk dinner lengkap dengan minuman dan juga aiskrim. Sesekali tekak merasa makan di tempat mewah sikit best juga. Tq kakak.. Harap dapat belanja lagi :)

Cek Nuffnang Ketiga

Cek Nuffnang

Alhamdulillah, selesai sudah bank in cek nuffnang ini. Tiga hari baru boleh dikemaskini buku akaun. Syukur sangat-sangat. 9 bulan juga baru dapat kumpul banyak ini. Susah betul nak dapat duitkan...

Saya dapat cek ini pada awal bulan Februari. Atas sebab-sebab tertentu saya tiada mood untuk update di blog pada ketika itu. Biasalah masalah kesihatan dan masalah tersebut masih juga membelenggu diri ini ketika ini. Harap ianya tidak bertambah teruk dan kembali ok, sihat seperti sediakala. Amin... Kalau tak sihat, sakit itu sakit sini, semua kerja nak dibuat pun tak menjadi.. Tension jer...

Sekarang nie memang susah untuk mendapat CPUV. Blog Sajian Hati mendapat satu sahaja campaign. Blog lain memang tak akan dapat dari dulu lagi..huhu..  Blog ini pula saya letak iklan lain untuk mencuba.. Saja mencuba nasib tetapi blog ini tidak mendapat ramai pengunjung, jadi tidak merasa jugalah pendapatan daripadanya.

Kepada anda yang berjaya mencapai pendapatan yang tinggi melalui blog, marilah berkongsi ilmu dan pengalaman. Saya 'budak' tak pandai sangat...sekadar mencuba.... :)

Jumaat, 21 Februari 2014

Imbas Kembali Menyertai Contest Kenangan Ramadhan Dan Syawal

Assalammualaikum...

Selamat pagi semua.. Apa khabar? Semoga hari ini lebih baik dari semalam dan kita mendapat keberkatan daripada-Nya.

Agak pelik tajuk entri saya pada hari ini. Selalunya contest mestilah yang terkini tetapi saya jadikannya sebagai imbas kembali. Mengapa?

Saya ingin mengimbas kembali contest yang telah saya sertai kerana saya rasakan terlalu sayang untuk membuang entri ini begitu sahaja. Kalau dahulu saya menyertai contest di blog yang beralamat http://putribalkish.blogspot.com. Sekarang, saya sudah jadikan blog tersebut sebagai blog sastera di mana saya menghimpunkan hasil-hasil kreatif yang pernah dihasilkan.

Bermakna, sebarang contest yang pernah saya masuki dahulu wajib dibuang. Dalam banyak-banyak entri, entri inilah yang paling saya sayang dan pernah mendapat hadiah saguhati. Jadi ia menjadi kenangan kepada saya.

Oleh itu, saya tampilkan di blog ini pula. Kalau sudi, baca dan komenlah yer..tq.. :)


Nak Join?? Klik di sini


Tamat pada 31 Ogos 2010



18 Ramadhan 1431 H

Hari ini sudah 18 hari umat Islam berpuasa. Di sini saya ingin menyingkap kenangan Ramadhan dan Syawal semasa saya berumur 9 tahun. Kisahnya biasa sahaja tetapi amat memberi kesan dalam hati sanubariku.

Semasa bulan Ramadhan saya bersama adik selalu mendayung basikal bersiar-siar dalam kampung kami. Setiap pukul 7 pagi apabila cerahnya langit kami akan menghirup udara pagi yang segar. Kami akan bergilir-gilir menunggang basikal. Pada pagi-pagi bulan puasa dirasakan suasana amatlah sunyi. Bebas dari sebarang bunyi terutamanya di kampung. Almaklumlah kampung saya agak jauh juga dari jalan utama. Kalau bukan bulan puasa kami adik-beradik tidak akan keluar pagi-pagi kerana masih lagi di atas katil hehe...


Parit yang berada di tepi jalan rumahku

Manakala mak saya pula selepas solat  dan menyiapkan kerja di rumah terus berkebun di belakang dan di tepi rumah. Mak menanam sayur-sayuran seperti kacang, jagung, cabai dan sebagainya. "Mak kata berkebun kena pagi-pagi kalau nak buat petang takut dah tak larat..Habis pokok mak mati nanti.."

Pemandangan sawah padi yang menyejukkan mata memandang


Masa bulan puasa mak akan kejutkan kami sekeluarga untuk bersahur....dalam 10 orang adik-beradikku sayalah yang paling liat nak bangun..hehe..sampai banyak kali kena kejutkan....dah la lambat bangun, duduk dalam bilik air bukan main lama sampai ada yang dah siap makan..huhu... 

Masa berbuka pula orang lain dah habis makan, tinggal saya seorang yang makan lagi..Lambat sangat ke saya makan???terfikir gak macam tu.. Sampai skrg makan lambat tak tahu naper huhu...Tapi mak yang selalu tunggu dan temankan saya hingga habis makan...

Kenangan Syawal pula ialah masa kecik2 juga .....Kalau tidak bukan la namanya kenangan kecuali yang bersifat special betul2.

Masa raya macam biasa la dekat kampung, mestilah pergi raya dekat rumah jiran-jiran. Motif utamanya adalah untuk mendapatkan duit raya..apalagi...hehe..

Masa dulu-dulu orang bagi 20 sen satu rumah. paling banyak pun seringgit..tapi sikit sangat rumah yang saya pergi dapat seringgit kecuali rumah orang yang agak berada...budak-budak sekarang bertuah sebab paling minima depa dapat seringgit satu rumah..


20 sen
 @

RM1.00

 Mana yang Menjadi Pilihan???

Sebelum raya, saya dan kawan-kawan dah buat pelan nak pergi rumah yang mana dulu....tak mau terlepas pandang..tapi bila dah raya tak menjadi pun pelan tu..sikit sangat rumah yang dapat pergi kerana keadaan perut yang tidak mengizinkan...hehe...

Orang lain pergi sembahyang raya di surau, saya serta kawan-kawan pergi beraya ke rumah orang. Apabila perut dah penuh baru balik ke rumah untuk mengeluarkan apa yang patut..hehe...

Tapi, walaupun motif pergi beraya untuk mendapatkan duit raya tapi secara tak langsung saya rasakan ada kebaikan di sebalik ziarah-menziarahi di bulan Syawal..

  • Pertama, apabila kita pergi beraya ke rumah orang, kita akan mengenali tuan rumah tersebut secara lebih dekat. Kalau tidak, kita tidak akan kenal tuan rumahnya. Kita hanya melihat rumahnya tersergam indah tapi kita tidak tahu pemiliknya. 
  • Apabila beraya, tuan rumah akan bertanya anak siapa dan datang dari mana?? dan jika tuan rumah mengenali ayah, mak atau keluarga kita mesti mereka akan berkirim salam dan bertanya khabar keluarga kita. Begitulah yang selalu berlaku kepada saya terutama beraya dalam satu kampung....
  • Selain itu, tak de memerap kat rumah jer. Tgk tv pastu main..hari-hari lain pun boleh dapat..betul tak???
  • Pastu dapat merasakan juadah yang pelbagai yang tidak disediakan kat rumah.
  • Akhir sekali, boleh dengar gosip-gosip atau berita terkini tapi yang baik la bila dengar orang tua-tua bersembang contohnya orang kampung yang bernama ???? dapat pergi haji ke...macam tu la.... Pastu leh report kat mak...mak pun kata "oh, ya ka" tapi mak tak percaya gak seratus-peratus. Almaklumlah mulut budak..haha..
Tapi, sekarang nie jenayah penculikan yang semakin menjadi-jadi budak-budak sekarang tak berapa digalakkan untuk pergi beraya terutama ke rumah orang yang tidak dikenali. "Mencegah lebih elok"...



Setakat inilah kisah kenangan saya yang tidak seberapa ini. Gambar masa kecil memang kurang. nak beli kamera pun tak mampu lagi almaklumlah ayah bekerja sebagai pesawah. Sekian..



****************

Sabtu, 1 Februari 2014

Kasih dan Sayang Seekor Ibu Kucing...

Kucing sedang menyusu
Gambar bukan sekadar hiasan tetapi mempunyai penuh makna tersirat :)

Cuba lihat gambar di atas, betapa sayangnya si ibu terhadap anak-anaknya. Tidak pernah diabaikan walau seekor pun anaknya. Kasih dan sayangnya dibahagikan sama rata.

Ibu kucing ini sentiasa menemani anaknya malah sanggup mempertahankan anaknya dari kucing jantan (bapak) daripada dibunuh. Sehinggakan ibu ini tercedera.

Si ibu kucing ini akan terus pergi mendapatkan anaknya apabila mendengar suara anaknya menangis. Melihat sendiri apa yang berlaku terhadap anaknya.

Ibu kucing ini akan selalu berwaspada jika ada manusia yang cuba membahayakan anaknya. Ia akan mengawasi dari jauh andai terjadi sesuatu.

Kucing oh kucing. Naluri keibuanmu cukup kuat walau kamu sekadar seekor kucing.

Tetapi.. di manakah sifat keibuan seorang ibu dan kasih sayang seorang bapa yang bergelar manusia sehingga sanggup menggugurkan janin, mengelar, mencederakan dan merogol darah daging sendiri. Malah, sanggup membunuh anak yang tidak berdosa! 

Apakah dosa mereka sehingga diperlakukan begitu? Kucing pun tahu sayangkan anaknya..malunya kita sebagai manusia...


Nota :

Suka sangat bila melihat ibu kucing menyusu, menjilat anak-anaknya dan tidur dengan rapat bersama anak-anak yang disayangi :) Happy dan tenang sahaja perasaan ini...

Anak kucing putih (sedang menyusu di dalam gambar) tengah sakit sekarang. Tadi ianya muntah dan tidak bermain bersama adik-beradik yang lain. Termenung dan berpeluh tubuh sahaja. Semoga anak kucing ini cepat sembuh....

Jumaat, 24 Januari 2014

'Si Comel' Salah Satu Ciptaan Terindah

Assalammualaikum...

Apa khabar semua? Ermm..agak lama juga saya tidak menulis di blog ini. Hanya sempat menulis di blog Sajian Hati dengan berkongsi pelbagai resipi yang pernah dicuba.

Sebenarnya, idea untuk menulis datangnya bercurah-curah. Terdapat pelbagai kisah pahit manis kehidupan yang ingin dikongsi tetapi mood untuk menulis tidak juga kunjung tiba. Jadi, apakan dayaku??

Kisah kali ini adalah mengenai kucing kesayanganku. Ianya amat comel bagi kami sekeluarga. Fikiran akan rasa tenang apabila melihat salah satu keindahan ciptaan Allah ini iaitu Si Kucing. Comel sangat apatah lagi melihat keletahnya bermain dan bermanja.

3 ekor anak kucing
Hai.. katanya...salam perkenalan..

Inilah dia anak kucing saya... Comel tak? Biasa-biasa jer almaklumlah kucing jalanan... Sepatutnya mereka berempat, tetapi menjadi bertiga akibat suatu peristiwa tragis..

Jadi.. berkemungkin selepas ini, saya akan bercerita mengenai kucing, anak kucing, kucing dan anak kucing lagiii....hehe..sebab banyak sangat kisah mereka yang ingin dikongsi...